Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Μάχη για τη διασφάλιση της καθολικής υπηρεσίας, των θέσεων απασχόλησης των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων των απομακρυσμένων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, έδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Στρασβούργο.

Μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών ψηφίσθηκε την Τετάρτη  από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση οδηγίας για την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στόχος της οποίας είναι η κατάργηση του αποκλειστικού τομέα (μονοπωλίου) για την αποστολή γραμμάτων με βάρος έως 50 γραμμάρια.

Η απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών ξεκίνησε σταδιακά το 1997 δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στα εθνικά ταχυδρομεία να διατηρήσουν τον αποκλειστικό τομέα των 50 γραμμαρίων. Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτείται μέχρι σήμερα το κόστος της καθολικής υπηρεσίας καθώς η διατήρηση του μονοπωλίου εντός του αποκλειστικού τομέα των 50 γραμμαρίων έχει ως αποτέλεσμα την αντιστάθμιση του ελλείμματος που προκύπτει για τα εθνικά ταχυδρομεία λόγω της εξυπηρέτησης σε καθημερινή βάση των απομακρυσμένων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με γνώμονα τη διασφάλιση  της καθολικής υπηρεσίας επεδίωξαν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, δηλαδή τη διατήρηση του  αποκλειστικού τομέα των 50 γραμμαρίων. Mε βάση το συμβιβασμό που επετεύχθη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάργηση του αποκλειστικού τομέα την 31-12-2010, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την ημερομηνία που προέβλεπε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
     
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τη Σοσιαλιστική ομάδα επέτυχαν μία παράταση δύο επιπλέον ετών για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα νέα κράτη μέλη, καθώς και κράτη με ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, ιδίως ''με μεγάλο αριθμό νησιών'', θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον αποκλειστικό τομέα των 50 γραμμαρίων μέχρι τις 31-12-2012 προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για την πλήρη απελευθέρωση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ταχυδρομικών υπαλλήλων, στήριξε επίσης μια σειρά από τροπολογίες που αποσκοπούν στη  διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των απασχολούμενων στον ταχυδρομικό τομέα όπως η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης, των συνθηκών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων.
 
Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επίσης τροπολογίες υπέρ της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών όπως η αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής ταχυδρομικών αντικειμένων καθώς και βελτιωμένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση των καταγγελιών  των χρηστών ταχυδρομικών υπηρεσιών.  

H υπερψήφιση της τροποποιημένης και βελτιωμένης πρότασης οδηγίας απέτρεψε τον κίνδυνο να τεθεί σε εφαρμογή η καταληκτική ρήτρα της ισχύουσας ταχυδρομικής οδηγίας του 2002, που θα είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών ήδη από την 1-1-2009 χωρίς να διασφαλίζεται παράλληλα η καθολική υπηρεσία μέσω των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης που προβλέπονται στην  τροποποιημένη πρόταση οδηγίας.

Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε την ευθύνη από την πλευρά των Ελλήνων Σοσιαλιστών στις σχετικές διαπραγματεύσεις που προηγήθησαν, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η διατήρηση του αποκλειστικού τομέα των 50 γραμμαρίων αποδείχτηκε μέχρι σήμερα ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της καθολικής υπηρεσίας. Είναι ωστόσο σημαντικό ότι με τη νέα οδηγία  διασφαλίζεται η καθολική υπηρεσία μέσω άλλων εναλλακτικών μηχανισμών όπως οι κρατικές ενισχύσεις, η ίδρυση ταμείου αποζημιώσεων στο οποίο θα συνεισφέρουν οι ενεργοποιούμενοι πάροχοι, η υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας, κα.  Επιπλέον χάρη στο συμβιβασμό που πετύχαμε,  χώρες όπως η Ελλάδα, όπου λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών (νησιά, ορεινές περιοχές) το κόστος χρηματοδότησης της καθολικής υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δίνεται μία παράταση μέχρι τα τέλη του 2012 προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για την πλήρη απελευθέρωση.